Zwarte Specht, Dryocopus martius / Black Woodpecker

Brabant, mei 2015


Adult mannetje



De lach van de Zwarte Specht lijkt erg op dat van de Groene Specht. Maar de Zwarte Specht moet een beetje "op gang komen". Terwijl de Groene Specht meteen op volle sterkte begint te lachen. Vergelijk maar eens door ook de pagina van de Groene Specht te openen. De roffel van de Zwarte Specht is zwaarder en langzamer dan dat van de Grote Bonte Specht. Ook dat is goed te vergelijken door ook de pagina van de Grote Bonte Specht te openen. Behalve dit 'truu-truu-truu' kent de Zwarte specht nog een ander geluid dat over komt als 'kliaauw-kliaauw'.

De grootste spechtensoort die in Nederland voorkomt, is de Zwarte Specht. Hij(zij) is even groot als een Zwarte Kraai! Daarom is de ingang van het hol in een boom ook veel groter dan dat van een Grote Bonte Specht. Dat is ook te determineren doordat de ingang van het hol van de Zwarte Specht ovaal is! Mannetjes hebben een felrode kruin terwijl de vrouwtjes slechts een rode nekvlek hebben.

Het zijn Standvogel. De eerstejaars jongen gaan in het late najaar, ongeveer begin november, wel wat zwerven en dan zijn ze ook buiten de broedgebieden wel te zien.

De Zwarte Specht is als geen ander in staat zijn nestholte geheel naar eigen wens en maat uit te hakken. De meeste andere spechtensoorten kiezen daarvoor een al min of meer verzwakte stam met zachter hout. Maar de Zwarte Specht is met zijn krachtige snavel in staat om zelfs in gezond, hard beukenhout een holte uit te hakken. Daardoor is deze soort niet meer afhankelijk van het natuurlijke aanbod aan holtes. Ook abelen, esdoorns en dennen komen in aanmerking. Mits het bomen met dikke stammen zijn, want de nestholte heeft een doorsnede van wel twintig cm.

Aantal broedparen in Nederland: 1100-1600 (1998-2000)



Adult mannetje met juveniel bij nestholte


Mannetje / Noord-Brabant, mei 2014


Vrouwtje


Vrouwtje bij de jongen


2 jongen


Mannetje bij nestholte